Over droombanen gesproken: dit zijn de chillste carrières die er zijn

Body & Mind

Over droombanen gesproken: dit zijn de chillste carrières die er zijn

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Liever lui dan moe? Dan wil je je cv maar bij de hand houden: een zakcentje bijverdienen kon nog nooit zo makkelijk als met deze bijbaantjes.

1. Professioneel knuffelaar In Nederland zijn nu de eerste professionele knuffelaars te vinden. Voorwaarden zijn dat je 18+ bent en goed met mensen om kan gaan. Je cliënten kunnen allerlei mensen zijn, denk aan ouderen, zwangere mensen, mensen met een beperking, en meer. Een opleiding is niet nodig, maar een KvK-nummer wel.

2. Professioneel in de rij staan In Nederland nog geen ding, maar in Italië wel big business: een 'codista' zijn, oftewel een professioneel in-de-rij-staander. Of het nou voor een concert is of om je pensioen op te halen, zij staan er voor jou, en vragen hier zo'n tien euro per uur voor. Toch lekker, als je je bedenkt dat je alleen maar hoeft te staan en een beetje uit je neus kan vreten. Gewenst is wel dat je niet chagrijnig wordt, in bent voor een kletspraatje, en een goede sfeer brengt in de rij. Je doet het immers wel professioneel, hè.

Lees ook: Poenpraat: 'Door deze tip is mijn huur honderden euro's lager'

3. Slaapstudie deelnemer Over absolute luie banen gesproken: wat is er chiller dan betaald krijgen om te pitten? Onderzoekers zoeken vaak deelnemers die kunnen participeren in slaaponderzoeken. Hoewel de voorwaarden vaak verschillen per studie, wordt er wel vaak gevraagd dat je gezond bent en geen slaapproblemen hebt.

4. Schrijven van gelukskoekjes Geloof het of niet, veel bedrijven in Azië zijn regelmatig op zoek naar medewerkers die de boodschappen in gelukskoekjes willen schrijven. Enne, je krijgt er nog retegoed voor betaald ook: volgens Glassdoor mag je gerust een salaris van tussen de 58.000 en 98.000 dollar (zo'n 54.200 tot 91.700 euro) verwachten. Je moet wel Engels kunnen schrijven, en met leuke ideeën kunnen komen. Voorbeelden van bedrijven waar je dit kan doen zijn Wonton Food Inc, Tasty Fortunes, en Fancy Fortune Cookies.

5. Mystery shopper Een partijtje shoppen als beroep? Dat kan. Als 'mystery shopper' word jij ingezet om te shoppen in talloze winkels in Nederland, en verschillende filialen te beoordelen op basis van onder andere gastvrijheid, hoe de winkel eruit ziet, hoe goed je wordt geholpen, et cetera. De medewerkers weten wel dat er een mystery shopper komt, maar niet dat jij het bent. Een middelbare school diploma op zak hebben is al voldoende. Hoewel de opdrachten incidenteel zijn en de bijdrage per opdracht verschilt, kijk je bij platform mystery-visit.nl al tegen een gul minimaal bedrag van 25 euro per opdracht aan.

6. Mystery guest Oh ja, en hetzelfde concept bestaat natuurlijk ook bij horecagelegenheden. Gast Is Koning is een voorbeeld van een bedrijf die dit doet: als 'mystery guest' eet en drink je er een hoop op los bij een bepaalde horecatent, en beoordeel je deze dan op onder andere kwaliteit en de snelheid waarop het eten wordt geserveerd.

Lees ook: Je productiviteit omhoog krikken? Dan wil je de body doubling hack proberen

7. Onderdeel zijn van een neppubliek Heel rijk wordt je er met die paar tientjes vergoeding niet van, maar om met zo min moeite mogelijk wat bij te verdienen is dit wel een aanradertje. Wanneer je onderdeel bent van een neppubliek - of iets respectlozer: klapvee - word je ingehuurd om klakkeloos te klappen of joelen na alles wat iemand zegt. Zo kan je ingehuurd worden om op de tribune te zitten van een tv-show, maar ook om een politicus toe te juichen bij zijn toespraak. Soms wordt een neppubliek ook ingezet puur om ruimte te vullen, en het te laten lijken alsof een evenement een daverend succes is. Voor deze klussen worden vaak figuranten ingeschreven bij castingbureaus benaderd, dus mocht dit jouw droombaan zijn weet je wat je te doen staat.

8. Sorry zegger Dat 'sorry' het lastigste woord is om te zeggen blijkt maar weer: in Japan bestaan er officiële verontschuldigingsbureaus, waar je iemand betaalt om namens jou excuses te laten maken. Zo zou een medewerker van zo'n bureau in The Daily Star hebben laten weten 3.500 yen, oftewel zo'n 23,50 euro, per uur binnen te harken.

9. Professionele bingewatcher Netflix schrijft er regelmatig vacatures voor uit: professioneel bingewatcher. Je categoriseert er films en series voor ruim honderd miljoen kijkers door - je raadt het al - de hele dag op je krent films zitten kijken. Op dit moment staat er niks open (dat hadden we uiteraard al even gecheckt, duh), maar hou 't in de gaten zouden we zeggen.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen