Of je je relatie moet beëindigen? Als je deze 7 tekenen herkent is de kans best groot

Body & Mind

Of je je relatie moet beëindigen? Als je deze 7 tekenen herkent is de kans best groot

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

22 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Iedere relatie heeft z'n ups en downs. Maar soms lijkt een down oneindig te zijn, en dan is het voor iedereen beter om een eind aan de relatie te maken. Hoe pijnlijk het ook is. Maar wanneer weet je dat het zover is om die knoop door te hakken?

Natuurlijk zeggen we niet dat je gelijk je relatie uit moet maken als je deze dingen herkent, die beslissing moet je zelf maken. Zie deze dingen eerder als red flags die jou laten zien dat het niet helemaal goed zit, en dat je even goed na wil denken of de relatie jou nog steeds meer geluk brengt dan pijn en verdriet.

Lees ook: Lichaamstaalexpert Isabelle weet raad: Is je relatie nog goed? Zo nee, hoe los je het op?

1. Jíj past je maar aan Jouw partner geeft jou het gevoel dat je niet goed bent zoals je bent. Je voelt druk om te veranderen, maar voelt je daardoor ook minderwaardig. Als je lief jou vraagt om minder knoflook te eten voor het zoenen is dat oké, maar zodra hij/zij/hen vindt dat je moet afvallen of vriendschappen moet beëindigen terwijl dat voor jou helemaal niet goed voelt, gaan de alarmbellen rinkelen. Je partner moet juist van je houden zoals je bent, en niet van een ideaalbeeld dat 'ie over jou heeft.

2. Kom alsjeblieft met me mee Braaf ga jij mee naar familiedagen van je partner, naar borrelavonden met zijn/haar/hun vrienden en de voetbalwedstrijden in het weekend. Ondanks dat is het heel moeilijk om je partner tijd te laten doorbrengen met jóúw vrienden en familie. Als jij het voorstelt voelt je partner zich ineens niet lekker, of is hij/zij/hen vorige week 'toch ook al geweest?' Een relatie gaat over geven en nemen, en ook al kan je moeder soms best kritisch zijn, het blijft jouw familie. Je partner mag best begrijpen dat die erg belangrijk voor jou zijn.

3. Sorry dat ik het vraag, maar... Mensen hebben nou eenmaal behoeftes. Jouw partner wil de saus apart van de friet en slaapt het liefst aan de rechter kant van het bed. Dat accepteer jij gewoon. Andersom is het echter niet zo makkelijk. Wanneer jij je behoeftes uit moet je je bijna verontschuldigen: 'Mag ik alsjeblieft een knuffel?' Door de reacties van je partner – of juist het gebrek aan reacties – voel je je needy en worden jouw behoeftes soms als onredelijk gezien. Dat is dus niet de bedoeling, hè? Weer iets met geven en nemen...

4. Partner naar links, jij naar rechts Het was altijd al jouw droom om naar Spanje te verhuizen en een Bed&Breakfast te openen, maar je partner droomt ervan om in Nederland een gezin te starten. Pas jij jouw eigen dromen aan om die van je partner uit te laten komen? Het antwoord is nee. Als de doelen van jou en je partner niet overeen komen kun je je afvragen hoe gelukkig jullie elkaar in de toekomst zullen maken.

Lees ook: Op je hoede: deze sterrenbeelden gaan vaker vreemd

5. Don't touch this Aanraking door je partner hoort in een relatie – als je daar toestemming voor hebt gegeven – fijn te zijn en veilig te voelen. Wanneer genegenheid niet meer fijn voelt kun je dit als een red flag zien. Hetzelfde geldt voor seksuele aantrekkingskracht. Libido's veranderen vaak, dus een laag libido is geen reden voor paniek. Maar wanneer je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner, en seks liever vermijdt dan opzoekt, kan dit betekenen dat de vlam die je met je partner hebt is gedoofd.

6. Hallo, ben ik onzichtbaar? Jullie zijn nu al een paar maanden samen, maar je hebt nog steeds zijn/haar/hun familie niet ontmoet. De vrienden die je hebt gezien zijn op één hand te tellen, terwijl je weet dat je partner in meerdere vriendengroepen zit. Als je verliefd bent wil je je wederhelft toch aan iedereen laten zien? Je voelt je niet gewaardeerd, en wordt als het ware verborgen gehouden voor de sociale kring van je partner. Dan vraag je je af wat hij/zij/hun nog meer verborgen houdt... 7. Geweld is nooit (!) oké In 2020 gaf maar liefst acht procent van de Nederlanders aan slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Onder huiselijk geweld valt niet alleen fysiek geweld, maar ook emotionele mishandeling, stalken, seksueel gedrag en overmatige controle. In geen enkel geval is dit gedrag acceptabel. Ben of ken jij iemand die te maken heeft met huiselijk geweld? Je kunt contact opnemen met stichting Veilig Thuis via 0800-2000, of zoek laagdrempelig online hulp via SAFE.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur