Loopt het paard vooruit of achteruit? Dit is wat optische illusies écht over je zeggen

Body & Mind

Loopt het paard vooruit of achteruit? Dit is wat optische illusies écht over je zeggen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

10 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

10 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Is de jurk blauw en zwart, of wit en goud? Wordt er 'Laurel' of 'Yanny' gezegd? Zijn het benen of hotdogs? En loopt het paard vooruit of achteruit? Blijkt leuk, optische illusies. En vooral om uit te zoeken wat jouw specifieke visie dan over je zegt. Wat zegt het bijvoorbeeld voor je als je het paard dat nu overal opduikt vooruit ziet lopen?

Naast dat het een reden is om ruzie te maken met iedereen uit team achteruit dan.

Vooruit of achteruit? In 2021 postte de Engelse presentatrice Julia Bradbury een filmpje van een lopend paard op Twitter, dat de laatste dagen opnieuw viraal gaat. Het zou er per persoon vanaf hangen of je het paard naar voren of naar achter ziet lopen. 'Linkerhersenhelft of rechterhersenhelft?', schreef ze erbij.

Welke kant het dier op loopt, zou namelijk afhangen van welke hersenhelft bij jou het dominantst is. Deze theorie stamt uit de jaren zestig en komt van Amerikaanse neuropsycholoog Roger Sperry. Hij deed voor het eerst onderzoek naar de twee hersenhelften, en liet destijds zien dat één hersenhelft meer dominant kan zijn dan de ander. De verklaring zou als volgt zijn: denk je meer met je linkerhersenhelft, dan loopt het paard vooruit en denk je rationeel, methodisch en analyserend. Zie je het paard achteruit lopen, dan is je rechterhersenhelft de dominante van de twee, en ben je creatief en artistiek, zegt de zestig jaar-oude theorie. Lees ook: Eh, helpt chocolade écht tegen allergieën? We vroegen het een expert

Hersenhelftonzin Sindsdien zijn er wat jaren verstreken en blijkt het dat we iets gecompliceerder in elkaar zitten dan dat. 'Het idee dat er mensen zijn met een dominante rechterhersenhelft of met een dominante linkerhersenhelft is een mythe,' schrijft online encyclopedie Encyclopaedia Britannica. Dat we allemaal verschillende talenten en denkwijzen hebben, heeft niets te maken met een dominante hersenhelft. Dat blijkt ook uit onderzoek van Public Library of Science one. Het is eerder een kwestie van samenwerken.

Wetenschapsjournalist Carl Zimmer geeft in Discover Magazine een voorbeeld: 'De linkerhersenhelft is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het verwerken van de klanken die woorden vormen en de betekenis ervan uitwerken. De rechterhersenhelft is gevoeliger voor de emotionele kenmerken van taal en stemt zich af op de snelheid van spraak, die intonatie en stress met zich meebrengen.' Dus ze hebben wel degelijk hun specialisaties, maar werken voor een hoop taken gewoon samen.

Weer wat geleerd Dus: wat zegt het over je als je het paard vooruit ziet lopen? Verdomd weinig. Welke richting dat paard oploopt is niets meer en niets minder dan tijdverdrijf. Ach, blijft leuk. En wij weten het zeker. Hij loopt écht achteruit.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur