Janken om Mufasa: kunnen honden echt verdrietig worden bij het zien van the Lion King?

Body & Mind

Janken om Mufasa: kunnen honden echt verdrietig worden bij het zien van the Lion King?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

28 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

28 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op je tijdlijn: filmpjes van honden die naar dé scène van The Lion King - je weet wel, waar Mufasa van de klif dendert - zitten te kijken, en weliswaar emotioneel worden. Begrijpelijk, hebben wij ook last van bij die scène. Maar kunnen honden echt verdrietig worden van films?

Want als we social media moeten geloven, zitten honden massaal te joelen en te janken bij de meest verdrietige scène uit de geschiedenis van Disney. Zijn ze nu zo ver geëvolutioneerd dat ze menselijke emoties voelen?

Depri-dog Het eerste wat we willen weten: kunnen honden überhaupt verdrietig worden? Ja, dat kan. De emoties van je hond kun je vergelijken met een peuter: ze worden blij, boos en verdrietig. 'Ze hebben alleen geen woorden om ze voor ons te omschrijven,' vertelt neuroloog Gregory Burns aan Rover. Hoe je wel kunt zien dat je hond verdrietig is, is doordat ze jammeren, zichzelf klein maken en een gespannen gezichtsuitdrukking hebben.

Maar het brein van honden werkt niet zo complex als die van ons. Wij zijn verdrietig om de staat van de wereld, omdat de tante van de buurvrouw van je zus haar kat is verloren. Je hond wordt eerder verdrietig om verandering in hun routine, of in hun omgeving. Daarnaast zijn ze ook super empathisch, en voelen ze het heel goed aan als jij verdrietig bent, of bijvoorbeeld als iemand op tv huilt: daar reageren ze gelijk op, ook al begrijpen ze het niet.

Knappe koppen Sommige honden reageren juist op snelle beelden op tv, andere honden negeren het scherm juist compleet, en hebben meer interesse in jouw zak met popcorn. Maar er zijn daadwerkelijk honden die zó aandachtig naar de tv kijken, dat ze de emoties van personages oppikken. Daarnaast zijn ze ook heel gevoelig voor geluid, wat de reacties op de scène van The Lion King wellicht ook verklaart: het hoge en paniekerige stemmetje van Simba vertelt ze dat er iemand in gevaar is. Tot slot zit jij natuurlijk ook keihard te janken bij die scène, waardoor je hond dondersgoed in de gaten heeft dat er iets niet snor zit. Wat is-ie toch slim. hè?

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind