Iedereen heeft het over yoni-steaming, maar helpt het eigenlijk?

Body & Mind

Iedereen heeft het over yoni-steaming, maar helpt het eigenlijk?

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Van Monica Geuze tot Kourtney Kardashian, iedereen doet aan yoni-steaming. Deze trend is vanuit andere continenten na eeuwen nu ook overgewaaid naar ons kikkerlandje. Maar eh, wat is het precies? Waar helpt het bij? En is het handig om direct een afspraak te in te plannen, of wil je dat maar laten?

Wat is het? Yoni-steaming dus, ook wel een V-steaming of vaginal steaming genoemd. En dat dekt precies de lading: je vagina wordt gestoomd. Het beeld van een strijkijzer dat op je poes wordt gedrukt mag je echter uit je hoofd zetten. Het werkt namelijk zo: gehurkt ga je boven een warm bad vol kruiden zitten, of zit je in een behandelingsstoel met een stoomdouche op je vajayjay gericht. Zoals we al zeiden bestaat de behandeling in andere continenten al honderden jaren, denk aan Afrika en Zuid-Amerika, maar je snapt: pas toen-ie trending was in de Verenigde Staten namen we hem als een malle over.

Wat zou het doen? De behandeling is populair onder vrouwen die net zijn bevallen, richting hun menopauze gaan, of gewoon graag van de voordelen willen genieten. Wat er zou gebeuren is dat door de warmte van de stoom de poriën worden geopend, waardoor de kruiden worden opgenomen in het weefsel van de vagina en baarmoeder. Deze kruiden, waaronder kamille, peterselie, witte salie, pepermunt, en paardenbloem, hebben allemaal een andere functie. Zo helpt de een bij spierontspanning en pijnverlichting, terwijl de ander juist bij een goede bloedstroom of stofwisseling helpt. Daarnaast wordt er door de patiënten ook gezworen bij de genezende krachten van de kruiden: aambeien zouden sneller verminderen, je baarmoeder en schaamlippen zouden - bijvoorbeeld na een bevalling - sneller herstellen, en daarbovenop zou het ook nog eens wonderen doen voor je libido. Lees ook: Ahhhh(a): dit is de echte reden dat we kreunen tijdens de daad Doet het dat ook echt? Toen aan de hand van een kleine groep van elf deelnemers de effecten van yoni-steaming werden getest, kwam hieruit dat de stoming wel degelijk zijn voordelen kent. De test werd afgenomen bij vrouwen die net waren bevallen: de ene groep kreeg regelmatig een yoni-steaming, en de andere groep kreeg dit niet. Bij de stoomgroep werden voordelen als een snellere genezing van de schaamlippen, minder ongemakken zoals pijn bij het herstellen van de hechtingen én het ervaren van minder verstopping gerapporteerd. Al met al klinkt zo'n steaming dus als een ware droom, maar is het ook verstandig om direct een behandeling te boeken? Nou, doordat de test maar met elf deelnemers was afgenomen vallen de uitkomsten hiervan sterk in twijfel te trekken. Sterker nog: bepaalde experts raden zo'n stoombehandeling compleet af. Een voorbeeld hiervan is gynaecoloog dr. Talia Crawford. Dr. Crawford, werkzaam bij de Cleveland Health Clinic, benadrukt het gebrek aan wetenschappelijk bewijs van de voordelen. Er is niet bewezen dat het daadwerkelijk helpt. Ze waarschuwt daarentegen juist voor de gevaren van de behandeling: de huid van je vulva is namelijk erg kwetsbaar, en door het stomen kan je dan ook brandwonden oplopen. Daarnaast kan het flink knoeien met onze PH-waarde: 'De vagina is een zelfreinigend orgaan, dus stomen, douching (de binnenkant van de vagina wassen met water of producten) of andere reinigingsmiddelen zijn niet nodig of aanbevolen, omdat het de natuurlijke bacteriële balans verstoort,' zegt de gynaecoloog hierover. Of het voor je baarmoeder dan wel goed is? Nope, niet volgens dr. Crawford. Volgens haar heeft de stoom enkel toegang tot je vagina, dus de stoom zal je baarmoeder nooit bereiken.

Misschien maar skippen dus, die afspraak 'Bovendien kunnen stomende stoelen of andere apparatuur schadelijke bacteriën introduceren, die kunnen leiden tot een vaginale infectie als (het apparatuur) niet goed is schoongemaakt,' laat de gynaecoloog er verder nog over los. En ben je zwanger? Dan wil je een afspraak maar helemaal aan je voorbij laten gaan. Overtollige warmte kan namelijk volgens dr. Crawford complicaties of zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken.

Wat dan wel? Soortgelijke alternatieven voor zo'n yoni-steaming bestaan er helaas niet echt, maar mocht je doel pijnverlichting zijn kan je er altijd voor kiezen om te weken in een bad. Wel in een goed gereinigde, overigens, want anders vormt het een maar al te fijne verblijfplaats voor bacteriën. Mocht je je vagina willen reinigen, heeft dr. Crawford wel wat tips. 'Om ervoor te zorgen dat de vagina gezond blijft, moet je een evenwicht bewaren tussen goede en slechte bacteriën. Om deze reden wordt het niet aanbevolen om (je vagina) schoon te maken met zeep, te douchen, of om geparfumeerde producten aan te brengen: gebruik gewoon water.'

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen