Body & Mind
Holy shit: flossen blijkt niet alleen goed voor je tanden, maar ook voor je brein?
Gepubliceerd op
5 juli 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Anne-Claire de Breij
Gepubliceerd op
5 juli 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Anne-Claire de Breij
'Heb je geflost?' vraagt je tandarts terwijl je in de stoel gaat liggen. 'Natuurlijk,' antwoord je braaf, wetende dat je eigenlijk alleen de poetsbeurt voor dit bezoek hebt geflost, in de hoop dat je tandarts dat niet opmerkt. Maar je weet dat je het wel gewoon altijd zou moeten doen.
Dan gaat je gebit namelijk een stuk langer mee, en kun jij langer met je eigen tanden blijven shinen. Je krijgt minder snel gaatjes, hebt niet zoveel last van tandsteen en het zorgt er ook voor dat je tandvlees niet standaard gaat bloeden als de tandarts er met zijn/haar/hun prikker in begint te porren. Maar wist je dat flossen ook heel goed is voor je brein? Nu wel.
Lees ook: Drink jij veel koffie? Zo blijven je tanden mooi wit
Geheugenverlies Volgens onderzoekers bij New York University speelt flossen een grote rol in het voorkomen van cognitieve beperkingen – dat zijn problemen met onder andere geheugen, spraak en probleemoplossend vermogen – en dementie. Ze analyseerden verschillende onderzoeken over het verlies van tanden en cognitieve gezondheid, en vonden dat volwassenen die meer tanden verloren 1.48 keer meer risico liepen op een cognitieve beperking, en 1.28 keer meer risico op dementie.
Brein blij, jij blij Als je goed flost voorkom je ontsteking van je tandvlees. De infectie van je tandvlees kan zich verspreiden naar je breincellen, wat een grote impact kan hebben op je geheugen. En dat niet alleen, het zorgt ook voor een vergoot risico op beroertes, hart- en vaatziektes, alvleesklierkanker, reuma en alzheimer. Da's niet bepaald een gezellig rijtje.
Conclusie? Gewoon flossen dus. En niet omdat je tandarts dat zo graag wil, maar voor je eigen bestwil. Doe het in ieder geval één keer per dag, en het liefst 's avonds.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.