Het verlossende antwoord op de vraag: hoe mediteer je als je niet stil kunt zitten?

Body & Mind

Het verlossende antwoord op de vraag: hoe mediteer je als je niet stil kunt zitten?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

24 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

24 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Stilzitten en nergens aan denken, dat is wat veel mensen vaak het moeilijkst vinden aan een meditatiesessie. Nou, goed nieuws: dat hóéft ook helemaal niet.

Het is namelijk helemaal niet zo dat je niet goed bent in mediteren of mindfullness. Stilzitten en een leeg hoofd heb je helemaal niet nodig om te kunnen mediteren. Ja, dat hadden wij ook wel eerder willen weten. Er zijn namelijk genoeg manieren waarop zélfs jij met je wiebelkont helemaal zen kunt worden.

Lees ook: Niet zo zen: dit zijn 7 irritaties die jij herkent tijdens de yogales

I like to move it Het grote geheim? Gewoon wel bewegen. Want dat mag gewoon. Fijn he? Zeker voor de ADHD'ers onder ons. Sterker nog, je kan het inzetten als je meditatie-superkracht. Tijdens de meditatie is het de bedoeling je wel bewust te zijn van je gedachtes, maar je er niet door af te laten leiden. Dat doe je door de gedachte te erkennen, maar er verder geen aandacht aan te besteden en weer terug te keren naar je ademhaling.

Dat kun je ook toepassen op je bewegingen. Op welke manier beweeg je je vingers? En in welke snelheid tril je met je been? Dan focus je daarna gewoon weer op je ademhaling.

Sporty Spice... euh... Ginger Spice Dit betekent ook dat je op elk moment van de dag kunt mediteren. Tijdens het wandelen bijvoorbeeld, of als je op de wc zit. Zolang je jouw gedachten maar bij je ademhaling kunt leggen, terwijl je bewust bent van het moment zelf en de beweging. Zo leer je steeds beter controle te krijgen over jouw concentratie en aandachtsboog. En het belangrijkst aan meditatie? Wees niet te streng voor jezelf.

'Als jouw brein tijdens de meditatie ineens alle namen van de vijf Spice Girls wil herinneren, voel dan trots en liefde voor het brein dat graag wil denken aan '90s popgroepen,' vertelt Dr. Lidia Zylowska, professor van psychiatrie van de Universiteit van Minnesota, aan New York Times. 'Dit zorgt ervoor dat je meer ondersteunend bent en een vriendelijkere houding hebt naar jezelf in het dagelijks leven.'

Dus: lekker mediteren terwijl je wiebelt, dan word je er vanzelf beter in. En een beetje lief zijn voor jezelf.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur