Body & Mind
Goed nieuws: vagina-onderzoek wordt straks niet meer op konijnen gedaan (ja, dat was eerst zo)
Gepubliceerd op
23 april 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
23 april 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Vandaag is het onze favoriete dag van het jaar: Vagina Appreciation day. En op deze dag konden we geen beter nieuws brengen dan dat konijnen straks niet meer gebruikt zullen worden voor onderzoek naar de menselijke vagina.
Een konijnenvagina en een mensenvagina zijn niet echt één pot nat. Beter gezegd: totaal niet. Konijnen hebben een hele andere eisprong, de structuur van hun vagina is anders en ze scheiden weinig tot geen vaginaal vocht uit. Iets wat mensenvagina's wel doen. Tijd voor verandering dus.
Lees ook: Tongen met een bebaard iemand? Blijkt lang zo fris niet
De hele boerderij En nee, ook niet door het op andere dieren te testen. Muizen, ratten, varkens en schapen werden allemaal al gebruikt voor vaginaproeven. En dat terwijl ook hun vagina in geen enkel opzicht lijkt op die van de mens. Proefdiervrij Nederland is daarom maar wat blij dat wetenschappers – eindelijk – tot de conclusie zijn gekomen dat 't anders moet.
Lekker is dat Onderzoek naar de vagina kreeg vroeger vaak geen prioriteit, die prio ging al naar de penis. Intussen liepen mensen met een vagina wel rond met klachten, zoals schimmels, soa's en infecties, waar men niet veel vanaf wist. En daar zijn we zelfs tot de dag van vandaag nog de dupe van, aangezien de kennis over vagina's nog steeds niet optimaal is. Omdat de dierenvagina's niet representatief genoeg waren voor die van de mens – goh – is het niet duidelijk hoeveel geneesmiddelen we zijn misgelopen.
Lees ook: Moeite met klaarkomen? Dit is waarom je het jezelf helemaal wil verbieden
Go technologie Dé oplossing? De vagina-op-een-chip. Deze is ontwikkeld door onderzoekers van het Wyss Institute van de Harvard Universiteit. Op dit plaatje kunnen menselijke cellen leven en bestudeerd worden met een microscoop. De chip is nu al succesvoller dan dat de dierproeven ooit zijn geweest. Wel is de chip nog in verdere ontwikkeling en zijn de onderzoekers hard bezig om te zorgen dat de chip zo snel mogelijk het werk van de proefdieren kan vervangen. Konijnen blij, vagina's blij.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.