Feit of fabel: hebben we in de winter meer slaap nodig dan in andere maanden?

Body & Mind

Feit of fabel: hebben we in de winter meer slaap nodig dan in andere maanden?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 februari 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

23 februari 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Ook last van die allesoverheersende vermoeidheid in de winter? Terwijl we in de zomer kunnen uitgaan tot de vogeltjes fluiten, willen we in de winter als de klok op negen staat het liefst met een mok thee in bed duiken. Hebben we in de winter daadwerkelijk meer slaap nodig of zijn we wat dat betreft een boel aanstellers?

Om maar direct tot de conclusie te komen: ja, we hebben in de winter meer slaap nodig dan in andere seizoenen. Als mensen zijn we zoogdieren en daarom net als ieder ander levend wezen gevoelig voor de seizoenen, laat onderzoeker Dieter Krunz in The Guardian weten. In ons geval betekent dit dat naast het ervaren van winterblues en lentekriebels, we er in de winter langer op door ronken. Onderzoekers aan de Notre Dame universiteit kwamen er in dit onderzoek namelijk achter dat dat wel bijna een halfuur langer was dan in andere seizoenen: waar komt dit door?

1. Licht en slaap Voor als je het nog niet door had: in de winter is er minder daglicht. Melatonine is het hormoon in ons lichaam dat ons moe maakt, en dat wordt door licht weer afgebroken. Minder licht is minder afbraak van melatonine, en meer melatonine is meer vermoeidheid, snappie? Om hier even een beeld bij te schetsen: waar de kracht van het licht op een zonnige dag 100.000 lux is (dit betekent honderdduizend keer het licht van een kaars), is dit op een bewolkte dag 1.000 en in je huis al snel slechts 200 lux. Nu klinkt het best logisch dat we in de winter kunnen snurken als een bezetene.

Lees ook: Waarom woede onderdrukken je letterlijk ziek maakt

2. Energiegebrek In de winter is ons lichaam erg druk bezig om onze temperatuur constant te houden. Hierdoor verbranden we meer energie: volgens hoogleraar Wout van Marken Lichtenbelt bij slechts milde kou al wel dertig procent meer dan normaal. Hij specialiseert zich in Ecologische Energetica (god mag weten wat dat is) en Gezondheid, dus die kan 't weten. Door deze vele energieverbranding raken we eerder vermoeid. Had je moeder vroeger toch gelijk met dat gedram over het aantrekken van een warme trui. En een hemd. Dat eeuwige hemd.

3. Vitamine D(romenland) Deze wist je misschien al, maar vermoeidheid kan ook komen door een vitamine D-tekort. Vitamine D is verantwoordelijk voor veel dingen: goede spierfunctie, sterke botten, celdeling, maar dus ook jouw energie op peil houden. Uit een studie bestaande uit 120 mensen met vermoeidheidsklachten, gaven ze de helft een eenmalige dosis vitamine D en de andere helft een placebo. Wat bleek nou? Na vier weken was er een duidelijke verbetering te zien in de vitamine groep ten opzichte van de placebogroep. Luid en duidelijk dus: de hoeveelheid vitamine D draagt wel degelijk bij aan hoe vermoeid we ons voelen. Tip van flip: eet om de voorraden wat bij te vullen vette vis, ei of margarine.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur