Attachment issues? Er zijn verschillende hechtingsstijlen en dit is die van jou

Body & Mind

Attachment issues? Er zijn verschillende hechtingsstijlen en dit is die van jou

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Waar TikTok erg goed voor is, is het bouwen van hokjes en mensen d'r in stoppen. Elke week komt er wel weer een nieuw Gen-Z verschijnsel aan het licht waar mensen gerustgesteld – of juist helemaal van de leg – hun identiteit van kunnen maken. Dit keer: hechtingsstijlen. 

Van liefdestalen tot praise kinks en older sister energy: je kan er bij alles er achterkomen of je mee het hokje in mag of niet.

Bietje toxic Zolang jij er lekker opgaat, is er op zich niks mis mee. Maar sommige dingen verdienen wel wat meer aandacht dan slechts een filmpje van vijftien – vooruit, dertig – seconden over welke hechtingsstijl bij jou past. Alsof het een quiz is om er achter te komen wat voor dier je bent. Spoiler: een kameel. Dat zijn erg volgzame dieren, net als jou wanneer je weer het eerste beste TikTok-filmpje gelooft en instemmend zit mee te knikken.

Lees ook: Lou is aseksueel: 'Ik besefte ineens: ik ga dit nooit meemaken zoals anderen'

De hechtingstheorie is dan ook zeker niet iets nieuws, maar stamt al uit de jaren veertig. Psycholoog John Bowlby was de eerste die erachter kwam dat de relatie van een kind met de ouders of verzorgers een grote invloed heeft op de manier waarop het kind zich zal hechten in relaties als die eenmaal volwassen is. Oftewel: hoe jij je nu hecht aan je partners en vrienden is terug te leiden naar hoe je ouders tegen je deden. 

Vier hechtingsstijlen  Kreeg je bijvoorbeeld thuis veel knuffels en warmte of was het d'r koeltjes en werd er niet naar je omgekeken? Grote kans dat je het nu herkent in hoe je jezelf opstelt in relaties. We zetten de vier hechtingsstijlen voor je op een rij.

1. Veilige hechting Terug naar die jeugd met veel knuffels en warmte: je hebt een veilige jeugd gehad. Als kind kreeg je genoeg aandacht en vertrouwde je je ouders, waardoor je later ook jezelf en anderen kon vertrouwen. Bedank die ouwelui van je effe met een bos bloemen en een zoen, joh. 

Lees ook: Exit met je ex: is vrienden blijven met je ex nou wel zo'n goed idee?

2. Vermijdende hechtingsstijl Het woord zegt het al: je vermijdt liefde en verwacht er maar weinig van, je bent erg onafhankelijk, wantrouwt anderen en komt soms afstandelijk over. Niet gek: je ouders waren dat ook. Ze waren afstandelijk, afwijzend, ongevoelig en hebben je nooit geleerd om je gevoelens te uiten. Daar ga je. Het is aan jou om je meer open te stellen naar anderen – en dan niet wanhopig naar die bevestiging te zoeken dat inderdaad niemand te vertrouwen is.

3. Angstig-obsessieve hechting Werd je vroeger veel aan je lot overgelaten en had je erg onvoorspelbare ouders? Misschien heb je nu dan wel last van verlatingsangst, klamp je je obsessief vast aan je partner of vrienden en ben je vaak jaloers. Geen wonder. Je ouders gaven wisselende signalen af, waren soms overbezorgd en waren het volgende moment weer afwezig. Het resultaat was een verward kinderhoofdje, en die nam je mee naar je volwassen leven. 

Lees ook: Er zijn 11 verschillende sekspersoonlijkheden, welke ben jij?

4. Angstig-vermijdende hechting Soort level-up van de vermijdende hechtingsstijl. Je bent niet alleen het vertrouwen in anderen kwijtgeraakt, maar ook die in jezelf. Je vermijdt liefde omdat je niet gelooft dat je het waard bent, maar verlangt er wel naar – allemaal doordat je ouders voor jou een bron waren voor veiligheid en angst tegelijkertijd. Als kind begreep je er al niks van, en in dit geval geldt helaas niet dat tijd alle wonden heelt.  

Kom er achter welke jij bent, doe je research en werk er aan. Of niet, 't is zondagmiddag. Morgen kan ook.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen