Eh, kun je echt immuun worden voor botox?

Body & Mind

Eh, kun je echt immuun worden voor botox?

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

17 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

17 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Dat het kan dat je lippen na een tijdje niet meer reageren op lippenbalsem of dat acrylnagels er afvallen, weten we. Je lichaam kan immuniteit opbouwen tegen stoffen van buitenaf. Zonde, vooral als je ergens nét te veel geld aan hebt uitgegeven. Aan botox bijvoorbeeld. Kun je daar ook immuun voor zijn?

'Het komt niet vaak voor, maar er zijn gevallen van resistentie tegen toxine,' legt dermatoloog Heide Waldorf uit aan The Cut. 'Die resistentie betekent dat er absoluut geen reactie is.' En dat je dus niets ziet van jouw dure ingreep.

Botox voor beginners Tijd voor wat achtergrondinformatie. Toxinen zijn door de natuur gemaakte giftige stoffen, bestaand uit eiwitten en geproduceerd door een bacterie. Een type daarvan is botulinetoxine. Dat is wat we in de volksmond 'botox' noemen – al is Botox eigenlijk een merknaam en zijn er nog vier andere merken botulinetoxine op de Nederlandse markt. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: het zijn spierverslappers.

Onderga je een botoxbehandeling, dan wordt de botulinetoxine direct in de spier ingebracht en blokkeert-ie het 'aanspansignaal' tussen de zenuwen en de spieren in de huid. Oftewel: de zenuw kan de spier niet meer volledig aanspannen. Vandaar dat rimpels verdwijnen, na die injectiespuit. Hoe lang het blijft werken verschilt per persoon, maar over het algemeen blijft botulinetoxine drie tot zes maanden werkzaam. Vandaar dat je het, voor een blijvend effect, wil bijhouden.

Antilichamen verzamelen En dat is precies wat de kans op antilichamen tegen botox vergroot: regelmatig 'booster' injecties nemen, of een lange periode grote, of veel, doses krijgen. Een troostprijs: het aantal mensen dat daadwerkelijk resistent is ligt laag. Minder dan 1,5 procent van de mensen die botox gebruiken, heeft er antilichamen tegen ontwikkeld. 

Maar als het zover is, dan ben je niet alleen immuun voor één soort botulinetoxine, maar voor elke soort. 'Alle botulinetoxinen worden uit hetzelfde type geproduceerd,' licht de dermatoloog toe. Da's balen. Dus treedt immuniteit op, dan kun je het in z'n geheel wel vergeten met die spierverslappers.

Of.. Wat ook de reden kan zijn van een niet-werkende botoxspuit, is dat je gewoon een mindere respons of een kortere werkingsduur hebt, maakt Waldorf duidelijk. Dat laatste kan behandeld worden door het aantal gebruikte toxine te verhogen, en die eerste door even helemaal geen botoxinjecties meer te nemen en te wachten totdat de antilichamen uit je lichaam verdwenen zijn. Kan wel even duren, want voordat die helemaal weg zijn uit je bloedbaan, ben je waarschijnlijk alweer vijf jaar verder. 

Geen paniek Gaat het er jou vooral om dat de kans op resistentie zo klein mogelijk blijft, dan is het belangrijk dat je zorgt dat de injectiespuit de laagste effectieve dosis bevat. En dat je de langst mogelijke tussenpauzes hebt tussen je botoxafspraken. Geduld dus. Gelukkig loopt botox niet weg. Die wacht wel op je. En maar goed ook: haastige spoed is zelden goed.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen