Body & Mind
Dit is waarom jij teruggetrokken tandvlees krijgt: tandarts Merel Beks legt het uit
Gepubliceerd op
26 augustus 2023 om 09:00
Bron / Fotografie
Beeld Hero
Gepubliceerd op
26 augustus 2023 om 09:00
Bron / Fotografie
Beeld Hero
Wanneer je ouder wordt, speelt gezondheid een steeds grotere rol. Maar ons gebit vergeten we vaak. Totdat het te laat is en ons tandvlees nog hoger staat dan de Mount Everest. En dan vergaat het lachen je vanzelf. We belden met tandarts Merel Beks die precies kan uitleggen hoe je teruggetrokken tandvlees voorkomt.
Voor de mensen die echt niet weten waar we het over hebben. Teruggetrokken tandvlees is een fenomeen waarbij je tandvlees terug trekt en daardoor een deel van je tanden bloot komt te liggen. Hoewel veel mensen het lelijk vinden, kan het vooral gaan irriteren. En dat is irritant.
Geen controle? ‘Jezelf dagelijks controleren op teruggetrokken tandvlees in de spiegel, is niet te doen,’ maakt Merel meteen duidelijk. ‘Mensen merken het pas als ze er last van krijgen of als het zichtbaar wordt voor zichzelf. Het vroegtijdig herkennen, kan je beter aan een tandarts overlaten. Die kan precies zien of je het hebt.’
Lees ook: Oei, kan je tandarts het zien als je gepijpt hebt? Tandarts Merel Beks geeft antwoord
Volgens Merel is het bij teruggetrokken tandvlees erg belangrijk dat je op tijd naar een tandarts gaat. ‘In principe groeit je tandvlees niet meer terug als het eenmaal is teruggetrokken. Vaak is het een manier zoeken om ermee te leven, dan er echt iets aan doen,’ aldus Merel. Voorkomen is hier dus echt beter dan genezen.
Met je mond vol tanden Er zijn drie grote oorzaken voor teruggetrokken tandvlees, legt Merel uit. ‘Nummer een is ontsteking van je tandvlees. Tijdens een ontsteking zwelt je tandvlees door het bloed dat zich erin ophoopt. Wanneer die ontsteking weer wegtrekt, zakt het tandvlees.'
Met name bij parodontitis, een tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is ontstoken. ‘Hierbij trekt de ontsteking verder naar het bot, en wanneer deze wegtrekt, neemt hij het tandvlees als het ware mee, waardoor je tand verder zichtbaar wordt,' verklaart Merel.
Optie twee is dat je glazuurschade kunt oplopen doordat je klemt of knarst. ‘Als je je gebit hard op elkaar klemt, komt er zo veel druk op je tandvleesrand dat je glazuur gaat barsten en je tandvlees kan gaan zakken,’ aldus de tandarts.
De derde is dat mensen vaak te hard poetsen. Als je te veel kracht zet, trekt het tandvlees terug.
Lees ook: Merel Beks: 'Ik kreeg een dickpic met mijn foto erin gefotoshopt'
Wegpoetsen De ene oorzaak is makkelijker tegen te gaan dan de andere. Leeftijd en lifestyle zijn de belangrijkste factoren voor zo'n tandvleesontsteking. Als je veel rookt, drinkt en ongezond eet, kan dit gevolgen hebben op latere leeftijd.
Op een andere manier gaan poetsen is makkelijk aan te leren. ‘Er zijn nog veel volwassenen die een poetscursus kunnen gebruiken’, zegt Merel op een plagerige manier. ‘Als de haartjes van je tandenborstel binnen drie maanden alle kanten opstaan, betekent dit dat je te hard poetst. Het is belangrijk een passende druk te gebruiken.’
Verder helpt het om goed interdentaal te reinigen. Stoken, ragen of flossen zorgt ervoor dat je gebit gezond blijft.
Help me dan Het stukje tand waar eerst nog tandvlees overheen zat, kan gevoelig worden. Het verschilt per oorzaak hoeveel last iemand er van krijgt. Niet iedereen hoeft en wil er iets aan doen. Maar het kan wel degelijk.
Lees ook: Merel: 'Hij zei dat-ie een hele 'juicekluis' aan beeld van mij heeft'
‘Bij sommige mensen plaatsen we er een laklaag over zodat de gevoeligheid minder wordt’, laat Merel weten. ‘Als dat niet werkt, kunnen we er nog een vulling overheen leggen. En als het dan nog steeds erg is, zou ik pas een parodontoloog gaan, die hierin gespecialiseerd is Een tandvleestransplantatie is niet altijd nodig.’
Toch maar je poetstechniek even aan een kritische blik onderwerpen. Hopelijk poets jij al goed en is het nog niet te laat voor jou en je stralende glimlach. Want eerlijk is eerlijk, een tandvleestransplantatie is niet iets waar we op zitten te wachten.
delen
Nienke van Zutphen
Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.