Deze opmerkelijke spaarmethode zorgt ervoor dat je je spaardoel wél haalt

Body & Mind

Deze opmerkelijke spaarmethode zorgt ervoor dat je je spaardoel wél haalt

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Dromen doen we altijd. Mooie vakanties, een groot huis, die ene Chanel tas die al jaren op je verlanglijst staat. Je wil het allemaal hebben, maar het kan toch best moeilijk zijn om te sparen voor alles wat je hartje je begeert. Sociale media is in de ban van een nieuwe spaarmethode die jou gaat helpen: loud budgeting.

Door het drukke leven kan sparen er soms bij inschieten. Je wil toch je vaste koffie halen bij dat leuke tentje om de hoek, of maandelijks gaan winkelen. Daardoor kun je focus verliezen waarvoor je spaart. Hoe zorg je er dan voor dat je toch wel leert sparen? Praten! Kijk, dat kunnen we wel.

Lees ook: Poenpraat: 'Dit moet je doen als je een goede spaarder wil zijn'

Kletskop erop los Met duizenden views is deze spaarmethode hartstikke populair geworden op TikTok. Op de app zie je veel manieren waarop mensen geld willen besparen, en dat is precies waar de tactiek om draait: meer aandacht krijgen voor hoe je spaart en wat je dromen zijn. Je mag het schreeuwen van de daken.

Dit zorgt ook voor hele andere gesprekken bij het koffieapparaat. Je bespreekt direct met je omgeving hoe je van plan bent om geld te sparen. Juist praten over je financiële situatie kan zorgen dat je meer gemotiveerd bent om te gaan sparen, je kan doelen met elkaar afstemmen en zo elkaar helpen. Omdat je vorige week aan je beste vriendin vertelde dat je je bonus opzij ging zetten, wil je haar nu wel vertellen dat het je ook daadwerkelijk is gelukt, dus doe je beter je best.

Tip van Flip Je kan wel uren bij je kappersafspraak praten over je salaris en vaste lasten, maar om je alvast een eindje op weg te helpen hebben we hier nog wat algemene spaartips voor je. 

1. Stop impulsieve uitgaven Tuurlijk mag je jezelf weleens trakteren op wat lekkers. Goed juist, om voor jezelf te zorgen! Maar als je jezelf toch te vaak betrapt op weer een nieuwe tas, kan het helpen om even twee dagen na te denken voordat je iets koopt. Als je de tas dan niet meer wil, weet je dat je 'm niet nodig had. 2. Spaar automatisch In je bankierenapp kun je gemakkelijk verschillende spaarpotjes aanmaken. Zo heb je goed overzicht wat je doelen zijn, om het zo efficiënt mogelijk te maken kan je automatisch gaan sparen. Dan wordt er elke maand hetzelfde bedrag in jouw spaarpotje gegoten. Hoef je je daar niet meer druk over te maken!

3. Prioriteer je lievelingsdingen Goed letten op je geld is nooit verkeerd, maar als je niks meer mag ga je vanzelf op een geven moment ontploffen. Voor je het weet lig je om drie uur ‘s nachts in bed op je go to kledingapp heel je lijst met favorieten te bestellen. Door af en toe wat dingen te doen die je leuk vindt, voorkom je zulke situaties. Het is geven en nemen. 

Dus wanneer je de volgende keer nee zegt tegen weer een etentje met je vrienden, hoef je nu geen excuus te verzinnen. Je kan gewoon vertellen dat je even op je geld moet letten, zullen ze vast niet erg vinden. Heeft iedereen weleens, toch?

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen