Body & Mind
De loonkloof is groter geworden: zo zorg je dat je net zoveel verdient als je mannelijke collega
Gepubliceerd op
2 oktober 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
2 oktober 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Er zat een stijgende lijn in, maar we hebben na twee jaar toch te maken met een tegenslag. Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is opgelopen. En hoe: twee jaar geleden verdiende een doorsnee man gemiddeld 5 procent meer dan de doorsnee vrouw, nu is dat 7,4 procent.
Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, wat elke twee jaar wordt uitgevoerd. Waar het onderzoek ook mee kwam: die salarisverschillen kunnen wel op lopen tot tienduizenden euro's per jaar. Dat moet anders. De loonkloof ligt buiten jouw macht en heeft niks te maken met dat vrouwen niet kunnen onderhandelen (weg met die fabel), maar met deze vijf tips kun je wel op de strepen gaan staan. De ballen met die loonkloof.
1. Een goede voorbereiding is het halve werk Doe je research. Ga er eens even goed voor zitten, zoek online op wat het gemiddelde salaris is dat hoort bij jouw functie en check dit bij je mannelijke collega's met dezelfde functie. Er is namelijk geen wettelijke plicht om salarissen openbaar te maken, dus je zult het ze toch echt zelf moeten vragen. Hoe ziet hun maandelijkse loonstrook eruit? Hoeveel ervaringsjaren hebben zij? Kan spannend zijn, maar nee heb je, ja kun je krijgen. Wees ook bereid om je eigen salaris te delen. Verdienen de mannen in kwestie meer dan jij voor hetzelfde werk, dan is het tijd voor een salarisonderhandeling.
Lees ook: Poenpraat: 'Ik beleg 3.000 euro per maand, ik geloof niet in sparen op een spaarrekening' 2. Het gesprek Dankzij al je research ga je voorbereid het gesprek in: je hebt een beter beeld over wat je kan vragen en hebt alvast een passend salaris bedacht. Sta je meteen wat beter je mannetje. Belangrijk hierbij is dat je wel realistisch blijft: ga niet streven naar bedragen waarvan je bij voorbaat al weet dat de kans zeer klein is dat je ze gaat krijgen. Stel ook voor jezelf vast hoeveel je bereid bent om van je ideale salaris af te wijken, maar je hoeft niet minder te accepteren dan je mannelijke collega. Dat zou een gevalletje discriminatie zijn, en dat moet niemand willen.
3. Laat niks los over je vorige salaris Begin je net met een nieuwe baan, dan zal je werkgever zo'n gesprek vaak beginnen met een vraag over je vorige salaris. Je bent niet verplicht daar iets over los te laten. Sterker nog: het is slimmer om het niet te doen, want het is simpelweg niet van belang. Als het vorige salaris als uitgangspunt wordt gebruikt, kan dit namelijk leiden tot ongelijke behandeling en zorgen voor een argument waarom je minder zou moeten verdienen dan je mannelijke collega's. En dat zou precies moeten zijn wat je werkgever wilt voorkomen, toch?
Lees ook: Je fijner voelen over je financiële status? 13 manieren om aan financial selfcare te doen
4. Laat het gelijk vastleggen Vergeet niet om het gelijk vast te leggen als jij en je werkgever tot een overeenkomst zijn gekomen. Zo voorkom je dat er later toch afspraken niet worden nagekomen. Better safe than sorry.
5. De aanhouder wint Is er een wezenlijk onterecht verschil, maar geeft je werkgever alsnog niet mee? Raadpleeg dan de personeelsvertegenwoordiging of de vakbond van jouw werkgebied. Zij bieden ondersteuning, factchecken de zaak of kunnen samenwerkingen opzoeken met anderen die hetzelfde probleem hebben. En klop dan ook meteen even aan bij het College voor de Rechten van de Mens, als je echt vermoedt dat je salaris lager ligt omdat je vrouw bent. De loonkloof is discriminatie. Niet meer en niet minder.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.