Credits, please? Deze belangrijke uitvindingen werden gedaan door vrouwen

Body & Mind

Credits, please? Deze belangrijke uitvindingen werden gedaan door vrouwen

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

12 oktober 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

12 oktober 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Dat vrouwen briljant zijn, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Maar dat ze nooit erkenning kregen voor hun uitvindingen is onbegrijpelijk én oneerlijk. Gelukkig gaan credits niet over datum. Daarom geven we deze geweldige vrouwen nu de spotlight die ze al die tijd al verdienden. Beter laat dan nooit.

Al deze bekende uitvindingen zouden niet bestaan zonder vrouwen... You go, girls!

Lees ook: Deze vrouwen deden een uitvinding waar mannen de credits voor kregen

Ruitenwisser Stel je voor dat je op een ijskoude dag vol sneeuw besluit een taxi te nemen, maar de chauffeur elke honderd meter moet uitstappen om de sneeuw van zijn voorruit te vegen. Denk je nu: 'Hallo? Dat is niet alleen onpraktisch, maar ook nog eens hartstikke onveilig!' Mary Anderson dacht hetzelfde. Toen ze een eeuw geleden thuis kwam van een taxirit vol tocht, pakte ze haar schetsboek erbij. Hierin tekende ze de allereerste ruitenwisser die je vanuit de auto kon bedienen.

Ze nam patent op haar briljante uitvinding, maar auto-ontwerpers werden niet warm van het idee. Misschien hadden ze een brainfreeze door het schoonvegen van hun eigen voorruit? Lang na haar dood werd de uitvinding pas echt succesvol. We zeggen het namens haar: told you so.

Computeralgoritme Het voelt heel vanzelfsprekend dat specifiek jij dit online artikel op je telefoon aan het lezen bent. En als je op TikTok geen leuke dingen te zien krijgt, verzucht je: pfff, ik heb een stom algoritme. Maar als Ada Lovelace ons nu bezig zou zien, zou ze vast trots zijn. Ada was een wiskundig genie. In 1833 ontmoette ze Charles Babbage, jawel, een ander wiskundig genie. Charles werkte aan de Analytical Engine, de voorloper van de computer. Toen hij Ada vroeg een beschrijving van zijn machine te vertalen, voegde ze uitgebreide aantekeningen toe.

Terwijl Charles deze machine vooral zag als wiskundig hulpmiddel, dacht Ada verder. Ze schreef het eerste computeralgoritme en liet zien dat computers veel meer kunnen dan alleen rekenen. Toen de eerste computer gebouwd werd, ging Charles er met de credits vandoor, de slapjanus.

Vaatwasser Ondertussen 138(!) jaar geleden, vond Josephine Cochrane de vaatwasser uit. Ze was de uitvinder, fabrikant en salesvrouw in één. Voordat dat zover was, moest ze hard werken om serieus te worden genomen. 'Ik kreeg mannen er niet toe om het op mijn manier te doen, totdat ze 't eerst op hun eigen manier probeerden en faalden,' zei ze. 'Dat kostte me veel. Ze wisten dat ik niets van mechanica afwist en stonden erop hun eigen aanpak te volgen, totdat ze inzagen dat mijn manier beter was,' zei ze in een interview uit 1912. Thanks voor je doorzettingsvermogen, Josephine. Wij zijn dolblij dat we vanavond niet af hoeven te wassen.

Lees ook: Wil jij je frustratie kwijt? Hier kun je met spullen smijten en hoef je de boel niet zelf op te ruimen

Maandverband Mary Beatrice Kenner was een Afro-Amerikaanse vrouw die opgroeide in een familie vol uitvinders. Zelf zat ze ook boordevol innovatieve ideeën. Uitvinden zat in haar bloed, letterlijk zelfs. In de jaren twintig bedacht Mary de menstruatieriem: een verstelbare riem waar je absorberend verband in kon plaatsen. In die tijd bestond er nog geen maandverband en werd menstruatiebloed opgevangen met vodden of poetsdoeken. In de jaren vijftig vroeg ze patent aan op haar uitvinding.

Toen een bedrijf haar uitvinding op de markt wilde brengen, was ze euforisch. Maar zodra het bedrijf na een ontmoeting zag dat ze zwart was, waren ze niet meer geïnteresseerd. Mary bleef doorgaan met haar uitvindingen en was de eerste zwarte Amerikaanse vrouw met vijf patenten op haar naam. Ondanks dat kreeg ze nooit de erkenning die ze verdiende.

Don't mind us, wij gaan effe schreeuwen in een kussen van frustratie. Joe!

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen

Meer van deze auteur