Eerste hulp bij gelubber: zo voorkom je dat je broek uitloopt

Beauty

Eerste hulp bij gelubber: zo voorkom je dat je broek uitloopt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Liselore Chevalier

Gepubliceerd op

19 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Liselore Chevalier

Heb je net een nieuwe broek gekocht, hangt-ie na een halve dag al op je enkels. Dat was niet de bedoeling. Wij zochten uit hoe je dit kunt voorkomen.

In het pashokje zat hij nog prima, maar na een dag floddert je nieuwe skinny om je benen. Dikke kans dat een nieuwe broek die flink uitloopt direct naar de onderkant van de stapel verbannen wordt. Zonde. De kunst is om te weten waar je op moet letten bij het passen én bij het wassen.  1. Kies het juiste materiaal Het begint bij de materiaalkeuze. Een stevige, stugge spijkerbroek loopt sneller uit.  Bij broeken met stretch heb je hier minder last van, maar die doen dan weer minder voor je shape

2. Kies de juiste maat Een stugge jeans loopt ongeveer een halve maat uit op plekken waar hij strak zit. Als hij net nieuw of gewassen is, moet je je erin wurmen, en een paar uur later zit hij prima. Wil je dus een strakke, stugge spijkerbroek, koop 'm dan vooral een maatje kleiner. Koop je een broek met stretch, koop 'm dan juist niet te klein. 2% elastaan is al voldoende om een beetje mee te rekken, zonder dat je jeans uitloopt.  Lees ook: Bye bye blaren: zo voorkom je inlooppijn in je Dr. Martens

3. Was niet te heet Cruciaal: was je broeken niet te heet! Het garen en lycra in het demin worden hierdoor verpest. Niet goed voor de kleur en funest voor de pasvorm. Was je broeken sowieso zo min mogelijk, en dan het liefst koud. Een nachtje in de vriezer doet ook wonderen voor vieze geurtjes. 

4. De droger is een no go Het lijkt misschien alsof je broek weer beter zit na een rondje in de droger, maar niets is minder waar. De droger zuigt alle rek uit je broek, waardoor deze nog sneller zal uitlopen dan-ie al deed. Hop, het wasrek op dus!

5. Trek je portemonnee Eerlijk is eerlijk: goedkope broeken slijten sneller en verliezen sneller hun pasvorm dan duurdere broeken. Investeer dus liever in één goed passende jeans, dan in vijf uitlopers.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen