Beauty
Moet je (h)oren: Dit is waarom je niet met een wattenstaaf in je oor wil poeren
Gepubliceerd op
19 december 2022 om 15:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Pexels
Gepubliceerd op
19 december 2022 om 15:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Pexels
Effe wroeten met een staafje in je oorschelp en dat oorsmeer wegpoetsen. Héérlijk gevoel. Maar, dat gevoel moet plaatsmaken voor een oor dat wil horen. Want, met de wattenstaaf kun je daar flink wat schade aanrichten.
Wist je dat op de verpakking van de katoenenstaafjes staat dat je ze niet in je oor moeten stoppen? Geen hond die daar naar kijkt. Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen niet beseffen hoe kwalijk de wattenstaaf is voor je oor. Uit een Britse enquête blijkt dat 15 tot 20 procent van de gebruikers niet gelooft dat het schade aanricht. Uit een onderzoek onder Sudanezen bleek dit getal nog veel hoger, namelijk 93 procent.
Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe creëer je makkelijk en snel een goede cat-eye met eyeliner?'
Leo, bedankt Op zich niet raar dat we massaal een staaf in ons oor steken. De Amerikaan Leo Gerstenzang bedacht in 1920 het wattenstaafje. Hij zag z'n vrouw de oren van hun baby schoonmaken met een tandenstoker en een bolletje stof. Je snapt: zo kwam hij op het idee van de wattenstaaf. En ruim honderd jaar later gebruiken we zijn uitvinding nog steeds. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 68 procent van de ondervraagden weleens met een staaf in hun oor zit te poeren, in Zuid-Afrika bleek dit nog veel meer te zijn. Daar gaf 98 procent aan een wattenstaaf naar binnen te duwen. Best een flink getal.
Oorsmerig Hoewel Leo dacht een goede uitvinding te hebben, zijn we er inmiddels achter dat het meer schade aanricht dan het goed doet. Op het moment dat jij met zo'n stokkie die oorschelp ingaat duw je de oorsmeer juist naar binnen, in plaats van eruit. Gevolg: je gehoorgang blokkeert. En daar blijft het niet bij. Duw je de staaf per ongeluk te ver naar binnen, dan kun je al gauw je trommelvlies beschadigen. Worst case scenario: je verslechtert je gehoor permanent.
Katoen in je oor Naast het gehoor dat je kunt beschadigen, kun je ook de huid irriteren. Uit een onderzoek van een Nieuw-Zeelands ziekenhuis blijkt dat er katoenvezels - van de wattenstaaf - kunnen achterblijven in je oorschelp. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ontstoken huid. Niet zo nice.
Lees ook: Scheutje melk: stop dit witte goedje in je thee voor minder gele tanden Lekker laten zitten Oké, die wattenstaaf dus niet meer in onze oren steken. Staat genoteerd. Wat we wel moeten doen? Helemaal niets. Het oorsmeer heeft namelijk een heel nuttig doel: je gehoorgang schoonhouden van viezigheid. Beter laat je dat dus effe zitten.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.