Ready to rumble: zo maak je je kamerplanten winterklaar

Lifestyle

Ready to rumble: zo maak je je kamerplanten winterklaar

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

6 oktober 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Pexels

Gepubliceerd op

6 oktober 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Pexels

Het wordt kouder en de dagen worden korter, oftewel: de herfst is aangebroken. Ben jij je mentaal al aan het voorbereiden op de winter? Vergeet dan ook je kamerplanten niet klaar te stomen voor deze tijd van het jaar.

Dezelfde verzorging in de winter als in de zomer hoef je bij kamerplanten in ieder geval niet te proberen. Doordat er minder zonuren zijn, nemen de planten minder licht op en groeien ze minder hard. Vrij logisch eigenlijk. Maar hoe houden we onze groene vriend dan wél in leven?

Lees ook: Het antwoord waar je op wachtte: krijg je nu wel of niet een kater van natuurwijn?

Lichtpuntje  Als je plant helemaal niet groeit en er treurig bij hangt, is een goede eerste stap: bekijk of je groene kameraad genoeg licht krijg. Zo niet, zet 'm op een plek dichtbij het raam. Elke zonnestraal telt. Let wel op: sommige ramen bij vensterbanken worden ijskoud in deze periode van het jaar. Die zijn waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. Vervelend voor jou, en al helemaal voor je plant, want hierdoor kunnen de bladeren uitvallen. Verplaats 'm dan naar een plekje met daglicht, maar verder van de ruit vandaan.

Waterbad Biologische kennis in aantocht: als er minder licht is, remt de fotosynthese. Je weet wel, dat proces waarbij planten water en koolstofdioxide met behulp van licht omzetten in zuurstof. Daardoor heeft een plant ook minder behoefte aan water. In de zomer giet je misschien meerdere keren per week water in je plantenpotten, maar in de herfst en winter mag je je handen dus iets vaker ín de mouwen steken in plaats van eruit. Een tip is om van tevoren even te voelen of de potgrond vochtig is. Zo ja, laat die gieter dan maar staan, want te veel water kan de plant beschadigen. Is de grond droog en heeft je plant wel water nodig, dan is het goed om water op temperatuur te geven. Koud water zorgt namelijk voor een remming in de groei van de plant. Waarom? Nou, het kost planten energie om hun wortels warm te houden. Geef jij de groene interieurdecoratie een plens ijskoud water, dan kost dat de plant nog meer reserves en stopt-ie met groeien. Zeg dan maar doei tegen toekomstige baby bladeren. Cactussen kun je in deze periode trouwens helemaal droog laten. Deze planten zijn een droge periode gewend. Alleen als ze heel erg krimpen kun je ze voorzichtig een slokje water geven. Bouw dit in de loop van het voorjaar weer op. 

Opwarmen Ondanks de torenhoge prijzen blijft het lekker, de verwarming aan hebben. Helaas is dat voor onze groene vrienden iets minder aangenaam. De warme lucht zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis en waait langs de bladeren, waardoor de bladeren uitdrogen. Dit herken je aan de bruine randjes. Sowieso moet je oppassen met planten met grote, dunne bladeren. Die zijn extra kwetsbaar voor een heet klimaat in je huiskamer. Om uitdroging tegen te gaan, kan het helpen om de planten elke dag te besproeien met water. Vermijd hierbij wel de aarde, want dan telt het als water geven en zoals we net uitlegden moet je dat juist wat minder doen. Ook kun je de luchtvochtigheid verhogen door af en toe een raam open te zetten, de verwarming uit te zetten of een luchtbevochtiger aan te schaffen. Heb je alleen een cactus in huis staan? Plof dan lekker op de bank, want die kunnen een stuk beter tegen de verwarming. Makkelijk. Houden we van. 

Lees ook: (Don't) relight my fire: zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid Eten juist vergeten In de zomer is plantenvoeding belangrijk om de groei te stimuleren van onze plantjes. In de winter groeien deze minder, waardoor plantenvoeding averechts werkt. Je beschadigt er juist de wortels mee. Bij planten mag je het eten dus vergeten. Kunnen wij ons niet voorstellen, maar het is echt waar.

Kortom, in de winterse periode van het jaar hoef je eigenlijk een stuk minder te doen om je planten in leven te houden. Let op het licht, geef ze wat minder water en zet de verwarming af en toe uit. Fijn voor de plant én voor de portemonnee.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.