Delizioso: zo flans je een authentieke Italiaanse pizza in elkaar

Lifestyle

Delizioso: zo flans je een authentieke Italiaanse pizza in elkaar

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Gepubliceerd op

18 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Wat er deze week op het thuismenu staat? Pizza! Wil je 'm een keer anders maken dan met kant-en-klaar deeg van de super? Prepareer 'm dan zelf, precies zoals ze in Italië doen. We spreken met een aantal Italianen die ons de kneepjes van het vak (en deeg) leren.

Voor ons is het een heerlijke maaltijd, voor Italianen is pizza een onderdeel van hun cultuur. Zo'n 60 procent van het land eet minstens één keer per week pizza en 15 procent zelfs meer dan dat, schrijft Italiaanse krant Il Giornale. Studenten Aurora (26), Vairo (26) en Davide (25), die alledrie woonachtig zijn in Italië en de kunst van hun ouders leerden, kunnen dit bevestigen. 'Het blijft vaak niet bij eentje. We maken vaak meerdere soorten die we vervolgens delen met ons gezelschap,' vertelt Davide. En met welke pizza ze beginnen? 'Margherita, natuurlijk.' Ook pizza Bianca, ook wel de witte pizza genoemd, is volgens Aurora absoluut het proberen waard. Deze pizza bevat geen saus, maar wél ingrediënten. Hij wordt door toeristen vaak onderschat, maar dat vindt ze zonde. 'Probeer vooral een witte pizza met aardappel, rozemarijn en een scheut olijfolie. Ik krijg er nu al honger van.' Wij ook, en dus zijn me maar wat blij dat onze Italiaanse bronnen ons een stuk wijzer maken over ons favoriete maal. En van die nuttige kennis hebben wij weer een recept in elkaar geflanst. Pizza Margherita incoming.

Lees ook: Pien laat het achterste van haar tong zien: een kookboekenreeks of een eigen kookshow?

Pasta bereiden Om het even lekker verwarrend te maken noemen Italianen het deeg - dus zonder ingrediënten - pasta. Pasta (pizzadeeg dus) kopen zij niet in de supermarkt, maar maken ze eenvoudig in de keuken. En wij vanaf nu dus ook.

Wat heb je nodig? Voor twee grote of vier kleine pizza's 15 gram gistblokje 20 gram olijfolie 600 gram bloem (wordt in Italië 'type O' genoemd) 10 gram suiker 10 gram zout 330 ml water - maar dat heb je hopelijk in huis

1. Doe het blokje gist met een theelepel suiker in een glas lauwwarm water. Het wordt niet opeens een zoete pizza, geen zorgen. Suiker helpt gist om te groeien. 2. Gooi de bloem op een vlakke ondergrond zoals een eettafel of het aanrecht. In het midden van de hoop bloem maak je een kuiltje - zoals je ook bij de hutspot doet om een kuipje jus erin te doen. In deze holte giet je een scheut van het gistmengsel. 3. Schuif de zijkanten van het bloem richting de kuil. Op die manier blijf je doorgaan totdat het waterige gistmengsel op is en het deeg één grote bal is.  4. Bewaar de bol vervolgens in een schotel met een handdoek erover in een donkere hoek. Zorg wel dat je de pasta een klein beetje in olie masseert, zodat het niet blijft kleven aan de schaal.  5. Laat het minimaal twee uur rijzen, maar beter nog om het mengsel zes tot acht uur met rust te laten. Wil je het deeg naar een hoger level tillen? Laat het dan minimaal een dag rijzen. Hoe lichter de pasta, hoe minder zwaar op de maag.  6. Na het wachten verdeel je de ronde bol in twee of vier delen. Ligt eraan hoeveel pizza's je wil maken. Rol het stuk deeg met je handen uit - dus niet met een roller. Zorg dat je de zijkanten goed uitrekt en de pasta overal geleidelijk qua dikte is. 

Het rode mengsel Vairo zweert bij San Marzono-tomaten voor de tomatensaus. De enige échte tomatensoort om het mengsel te bereiden, vertelt hij. Wat heb je nodig? 1 kilo San Marzano-tomaten Snufje oregano Snufje zout Scheut olijfolie 1. Kook de rode groenten voor ongeveer dertig minuten met een scheutje olijfolie, oregano en zout. Zijn de tomaten bitter? Een klein snufje suiker en dat probleem is opgelost.  2. Met een roerzeef kun je de gekookte tomaten tot een geheel maken.  3. Neem een lepel van je zelfgemaakte saus. Deze draai je om in het midden van het deeg. Met de onderkant van de lepel maak je rondjes van binnen naar buiten. Deze beweging herhaal je vijf tot zes keer.

Tip van Vairo: 'Altijd vanuit het midden de tomatensaus verspreiden. Als je ergens een kale plek ziet? Niet met je lepel naar die plek, maar weer vanuit de kern naar de plekken met weinig saus. Op deze manier de pizza het lekkerst. Oh, en niet te veel mengsel, dan wordt de bodem zacht. Dat wil je niet.'

Lees ook: Plastisch chirurgen waarschuwen: avocado's zijn gevaarlijk en dit is waarom

Pizza bakken Wat heb je nodig? Twee bollen mozzarella (de geraspte kaas laat je in de koelkast liggen) Snufje peper Snufje oregano Snufje zout Scheutje olijfolie  1. Beleg nu de pizza met plakjes mozzarella, een snufje oregano, een snufje peper, een snufje zout en als finishing touch een scheut olijfolie.  2. Bak de pizza vervolgens ongeveer tien minuten op 180 graden. Je maal is klaar wanneer de mozzarella is gesmolten. Handige graadmeter. 3. Eenmaal uit de oven heb je die delizioso pizza waar je op zat te wachten.

Per favore! 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.