Terug in de tijd: in deze steden vind je de oudste LHBTI+ cafés van Nederland

Lifestyle

Terug in de tijd: in deze steden vind je de oudste LHBTI+ cafés van Nederland

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

16 juni 2023 om 19:00

Gepubliceerd op

16 juni 2023 om 19:00

Steeds meer gay cafés en barren in Nederland moeten hun deuren sluiten. Waar deze plekken eerder een belangrijke ontmoetingsplek waren voor de LHBTI+ gemeenschap, zijn deze ontmoetingen nu grotendeels verplaatst naar online. Toch bestaan er nog genoeg cafés met flink wat geschiedenis.

Van noord tot zuid, west tot oost vind je barren en kroegen met een mooi verhaal. De een heeft altijd dezelfde eigenaar gehad, terwijl de ander al tig keer van naam is veranderd. Deze plekken zijn hoe dan ook het bezoeken waard.

Lees ook: Wil je weten: dít is waarom de L altijd vooraan staat in LHBTI+

1. Café 't Mandje, Amsterdam Dit café is het aller-oudste nog bestaande LHBTI+ café in Nederland. In 1927 werd het opgezet door Bet van Beeren, die het pand overnam van haar oom. Bet was nogal bekend in Amsterdam, omdat ze vaak in een leren jas op haar motor – met een meisje achterop – door de stad scheurde. In 1983 moest het café door heroïnehandel haar deuren sluiten, maar het werd in 2008 weer heropend.

2. Café Saarein, Amsterdam Voorheen was het café een gewone kroeg die de reputatie 'vrouwencafé' had. De toenmalige eigenaar vond die reputatie niet leuk en wilde er vanaf. Een lesbisch-feministische actiegroep stak daar een stokkie voor. Saarein opende in 1978 haar deuren en is nu het oudste vrouwencafé van Nederland. Je mocht er vroeger alleen naar binnen als je een vrouw was, en bezoekers bestonden voornamelijk uit lesbiennes.

3. Café Bodytalk, Utrecht Bodytalk, ook wel BT genoemd, is het oudste LHBTI+ café van Utrecht. Het is daarnaast ook de homobar die het langst door dezelfde eigenaar wordt gerund: Feibe Zweers opende in 1987 de deuren en is er nog steeds de baas. Tot 2008 was het café voornamelijk open voor mannelijke gasten, maar sindsdien is het voor iedereen geopend.

4. The House Of Scandal, Groningen Van 1981 tot 2020 heette dit café bar de Rits. Het was de oudste homobar van Groningen, maar in 2021 werd het overgenomen en kreeg het de naam 'The House Of Scandal'. De Rits was vroeger erg populair en trok een heel divers publiek. The House Of Scandal is nu een plek waar Drag artiesten optreden. De eigenaar wil jonge DragArtists een podium geven.

5. Café de Plak, Nijmegen Dit café werd in 1976 opgericht door Hans Greveling en Henk Baptist. Ze wilden een plek in Nijmegen creëren die was gericht op emancipatie en verandering. Tegenwoordig is het een collectieve onderneming waar nog veel feesten worden georganiseerd, maar ook verschillende minderheden opgevangen worden. In 2015 was er zelfs een feest voor LHBTI+ vluchtelingen uit azc's.

Lees ook: &C's redactie volgde een masterclass clitkunde en dit is wat we ervan opstaken

6. Café Rosé, Maastricht Het oudste LHBTI+ café van Maastricht en Limburg werd in 1979 geopend. Ze namen het over van 'Haaf Um' wat door het COC (de LHBTI+ belangenorganisatie) was opgezet. Het wordt tegenwoordig gerund door vrijwilligers, en ze organiseren regelmatig Dragshows, studentenfeesten en Songfestival-avonden.

7. Café Stonewall, Enschede De Twente-Achterhoek afdeling van het COC opende in 1989 de deuren van café Stonewall, en is tegenwoordig het enige gay café van Enschede. Het wordt al 35 jaar lang volledig draaiende gehouden door vrijwilligers. Naast feesten met DragQueens en DJ's organiseren ze ook gewoon bingo-avonden en karaokes.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur