Beroepsgeheim: dít is hoe je de allerbeste kaasfondue ooit maakt

Lifestyle

Beroepsgeheim: dít is hoe je de allerbeste kaasfondue ooit maakt

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

29 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Als er één gerecht is dat we tot het ultieme wintergerecht mogen verkiezen, dan is het kaasfondue. Daar is geen discussie over mogelijk. En al helemaal niet als er ook nog sprake is van rode wijn, goed gezelschap en urenlang tafelen.

Maar, dan moet die kaasfondue wel goed zijn. En wij weten hoe je dat doet. Say cheese.

Geschiedenisles kaasfondue

Even voor je historische kennis: kaasfondue ontstond in de achttiende eeuw, toen de kazen in de winter droog en oud werden. Om geen kostbaar eten te verliezen, verdunden arme boeren de kazen met melk. Daardoor ontstond een kaasachtige pap, wat ze met het beschikbare eten opaten. Pas in 1930 werd het gerecht langzaamaan de kaasfondue zoals we 'm kennen, bereid met witte wijn en stokbrood om te dippen. Tikkeltje luxer dan de variant uit de achttiende eeuw.

Kaasfondue van je dromen

Hoewel kaasfondue een typisch Zwitsers gerecht is en hun kazen geweldig zijn, kunnen andere Europese landen er ook wat van. Probeer bijvoorbeeld eens een Italiaanse kaasfondue, met kazen als Provolone, Parmigiano Reggiano of Gorgonzola. Keer wat anders dan die milde Hollandse kaas. Of ga voor een Franse, met Camembert en Comté. Ben je meer van de scherpe smaken? Ga dan aan de gang met de Franse kazen Abondance en Emmentaler. Die staan allebei bekend om hun verfijnde, nootachtige en pittige smaak. Bijna dirty talk dit.

Lees ook: Eet jij de korst van een stuk kaas op? Dan wil je daar nu mee nokken

Recept 1: traditioneel Zwitsers

Altijd belangrijk om te beginnen met een sterke basis – en dat doe je zo.

Dit heb je nodig 300 gram geraspte Emmentalar 300 gram geraspte Gruyère 350 ml droge witte wijn 1 teen knoflook 1 eetlepel maïzena (maïszetmeel, wordt gebruikt als bindmiddel) 2 eetlepels water

Zo maak je het 1. Pak de knoflook erbij, snij 'm door en smeer je fondue pan ermee in. 2. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. 3. Zet het vuur lager wanneer de wijn kookt en voeg de kaas toe. Beetje bij beetje, en goed blijven roeren. 4. Meng in een ander bakje de maïzena en het water en voeg dit toe aan de kaas. 5. Niet vergeten: blijven roeren. Anders ga je balen. 6. Garneer met tijm, als je daar zin in hebt. Klaar is Kees.

Recept 2: pittige Italiaan

Zin gekregen door dat ophemelen van die Italiaanse kazen? Wij ook. Na werk even langs de kaasboer, en dan maak je 'm zo.

Dit heb je nodig 500 gram geraspte Parmigiano Reggiano 300 gram geraspte Gorgonzola 350 ml witte wijn 1 eetlepel citroensap 2 eetlepels maïzena oregano

Zo maak je het 1. Doe de witte wijn in de pan op matig vuur, maar laat 'm niet koken. 2. Giet de citroensap erbij. 3. Voeg beetje bij beetje de geraspte kazen toe, terwijl je blijft roeren. 4. Opletten: laat de boel nog steeds niet koken. 4. Los de maïzena op met wat water en giet dit er ook bij. 5. Hak de oregano en strooi het er overheen. Kees is weer klaar.

Lees ook: Waarom kaas en nog 6 andere dingen meestal niet vegetarisch zijn

Serveren die handel

Maar dan nu, het allerbelangrijkste voor een goede kaasfondue-avond: de dips. We zetten wat tips voor je op een rijtje. De klassieker, stokbrood, even uitgesloten.

1. Dadels 2. Wortels 3. Druiven 4. Paprika 5. Augurk 6. Zilveruitjes 7. Witlof 8. Broccoli 9. Gekookte spruitjes 10. Bloemkool 11. Radijs 12. Groene aspergetips 13. Appel 14. Champignons 15. Vijgen

Trek voor de kers op de taart bij de Italiaanse kaasfondue een fles Pinot Grigio open, en schenk bij de Zwitserse een witte wijn als de Grüner Veltliner. Zo, ga jij eens even een goede kaasfondue-avond hebben. Nogmaals: geen dank.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen van Lifestyle

Meer van deze auteur