Lifestyle
Gaan jouw kamerplanten om de haverklap dood? Dan is dit misschien wat je fout doet
Gepubliceerd op
7 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Florence David Richard, beeld Unsplash
Gepubliceerd op
7 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Florence David Richard, beeld Unsplash
Transformeren jouw kamerplanten ook altijd binnen de kortste keren van stralend naar somber? Dat kan nog wel eens kloppen: blijkt dat planten niet alleen water nodig hebben om te overleven, maar ook zo af en toe een schoonmaakbeurt. Hoog tijd om de assepoester uit te hangen en die krengen eens flink te schrobben, dus.
Voor we je uitleggen hoe je planten dan zo dramatisch komen te overlijden bij gebrek aan schoonmaak, geven we je even een biologie opfrisser. Planten leven door middel van fotosynthese: ze vangen zonlicht op en zetten dit om in glucose en zuurstof. Deze glucose (suikerachtige stof) is voeding voor de plant. Wanneer er stof op het blad zit wordt er minder zonlicht opgevangen, kan de plant minder glucose aanmaken, en heeft 'ie dus te weinig voedingsstoffen. Het gevolg? Een hartstikke dode kamerplant. Naast water en zonlicht hebben ze dus ook nog eens een goede schoonmaakbeurt nodig. Over veeleisend gesproken.
Grote schoonmaak Nu die biologieles weer vers in het geheugen gegrift staat, gaan we door naar hetgeen wat je echt wilde weten: hoe je zo'n wasbeurt dan aanpakt. Heel simpel: zet ze eens onder de douche. Niet alleen wij leven hier weer van op, die planten kunnen er ook wat van. Doordat een douche zo veel op een regenbui lijkt zijn planten hier dol op. Maar geen zorgen, je hoeft je badkamer niet binnen te strompelen met een cactus in je armen gesloten. Bij deze volstaat schoonmaken met een natte kwast.
Lees ook: Hè, gets: zo kom je van die vervelende zilvervisjes af
Als je niet zo'n zin hebt om al je planten naar de badkamer te verkassen, is een plantenspuit misschien een beter idee. Vul een spuitbus met water, besproei de planten en neem vervolgens de bladeren met een doek af. Wel handig om effe op te letten dat het blad ook daadwerkelijk droog wordt, anders zit je met stof én nattigheid opgezadeld. Niet handig.
De kleine letters Voordat je enthousiast je kraan opendraait om aan de bak te gaan is het goed om te weten dat niet iedere plant zit te wachten op zo'n schoonmaakbeurt. Sommige planten hebben namelijk van zichzelf al een vettige beschermlaag om de plant te beschermen tegen te veel, direct zonlicht. Als jij gaat lopen schoonmaken knoei je met die laag. Planten zoals de hertshoornvaren en - de naam zegt het al - vetplanten hebben deze vetlaag, dus hier wil je misschien toch maar even afblijven.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.