Feit of fabel: hoe donkerder je brood, hoe gezonder

Lifestyle

Feit of fabel: hoe donkerder je brood, hoe gezonder

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

12 januari 2023 om 18:00

Gepubliceerd op

12 januari 2023 om 18:00

Behoor jij ook tot team donkerbrood, omdat je denkt lekker gezond bezig te zijn? Het lijkt inderdaad heel logisch dat ‘t donkere brood met zonnebloempitjes erbovenop gezonder is dan het witte tijgerbrood dat er naast ligt. Maar eh... niets is wat het lijkt. Ook niet in broodschappenland.

En ja, waarschijnlijk maak jij deze fout ook!

Bam: met de deur in huis Ook zo dol op bammetjes? Wij ook! Niets lekkerder dan je tanden te zetten in een dubbeldik belegd broodje tijdens de lunch. Kies jij dan altijd automatisch voor bruinbrood in plaats van wit, omdat je denkt daarmee de gezondste keuze te maken? Vallen we maar meteen met de deur in huis: de kleur van brood zegt helemaal niets over de voedingstoffen. Hè kak, horen we je denken: had je dus net zo goed voor dat witte broodje kunnen gaan. Maar ook dat zit anders.

Aha, zo zit dat Bruinbrood staat erom bekend gezonder te zijn dan witbrood. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder, is dan ook een vrij logische gedachte. Sterker nog, waarschijnlijk heeft je moeder je dit als kind ook in je hoofd geprent. Maar helaas, waar bruinbrood vroeger – pak ‘m beet honderd jaar geleden – wel gezonder was, worden nu andere ingrediënten aan brood toegevoegd. Die donkere kleur komt bijvoorbeeld door moutmeel. Moutmeel is – net als noten en zaden – een echte smaakmaker, maar levert niet meer vezels, vitaminen en mineralen. Terwijl aan witbrood soms ook voedingsvezels worden toegevoegd om de voedingswaarde te verhogen

Slim kiezen Goed, maar eh... Wat moet je dan kiezen: bruinbrood of witbrood? Maakt het dan allemaal geen bal meer uit? Jawel, zeker wel. Wil je de gezondste keuze maken dan let je vooral op dat het brood volkoren is want dit bevat de meeste voedingsstoffen. In Nederland is ’t gebruik van de term volkorenbrood wettelijk vastgelegd. Brood mag dus alleen volkoren heten als volkorenmeel het hoofdbestandsdeel is en je de zemelen (je weet wel, die buitenste laag van een graankorrel) kunt zien zitten.

Check 't etiket Zeker weten dat je niet beduveld wordt, check dan het etiket. Sinds kort is het namelijk wettelijk bepaald dat op elke broodsoort moet staan of het wit,- bruin- of volkorenbrood is. En die naam is dus niet op basis van kleur, maar afhankelijk van of er bloem, meel of volkorenmeel voor is gebruikt. Wil je de gezondste keuze maken? Dan is volkorenbrood de overduidelijke winnaar. Die bammetjes zitten ramvol voedingsstoffen. En de rest? Gewone meel vormt de basis van bruinbrood, da’s een combinatie van bloem en volkorenmeel. En witbrood mag dan misschien lekker zijn, maar er zit enkel bloem in (lees: alleen ’t binnenste van een graankorrel). Deze broodsoort bevat dan ook de minste voedingsstoffen. Aldus dit broodnodige lesje over ingrediënten. Weet je dat ook weer.

Broodnodig Lang verhaal kort: controleer altijd het etiket met de officiële broodnaam erop. Of vraag ’t na aan de bakker of bij die broodjeszaak, kan natuurlijk ook. Wil je ’t meest voedzame brood? Dan kies je voor volkorenbrood. Zo weet je zeker dat je niets van de goede stoffen uit een graankorrel mist. En die kleur? Dat maakt dus verder nada meer uit. Kun je nu weer verder genieten van je bammetje!

Dit is een samenwerking met Brood.net. Ga voor meer informatie en lekkere, gezonde recepten naar broodgoedverhaal.nl.

Food Cabinet - banner - brood, goed verhaal - actie

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Smaakt naar meer