Entertainment
Luister effe: dit zijn de beste Nederlandse podcasts voor crimeliefhebbers
Gepubliceerd op
25 januari 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
25 januari 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Goeie crimeverhalen en podcasts: twee van onze favorieten in één. Oortjes in en luisteren maar.
1. Wraak Een ongelooflijk goed gemaakte podcast, geschreven door Karin van der Meer en geregisseerd door onze columnist Hanneke Hendrix, die verhalen kan vertellen als de beste. Wraak is een achtdelige serie over macht en #metoo. Barbara Schaaf is in de race om korpschef van de Amsterdamse politie te worden en gaat daarbij een grens over waarmee ze een wraakactie ontketent. Je hoort onder meer Rifka Lodeizen, Hadewich Minis, Joy Delima, Nadja Hüpsher en Narsdin Dchar. Niet de minsten. En omdat de podcast 360 graden is, lijkt het net alsof je voor, achter, naast de hoofdpersonen staat. Aantal seizoenen: 1. Aantal afleveringen: 8.
2. Daders Smul je van misdaad, dan is dit jouw podcast. Journalist Cas de Jong spreekt met moordenaars, ex-tbs'ers en zware criminelen. Hij probeert te ontdekken hoe ze tot hun daad kwamen, of ze spijt hebben en of ze vinden dat ze een tweede kans verdienen. Fascinerend om zware criminelen over hun misdaad te horen praten: soms begrijp je waarom ze tot hun daad kwamen, soms praten ze erover alsof ze boodschappen deden. Aantal seizoenen: 2. Aantal afleveringen in totaal: 13.
3. De zwarte dag van Hans Deze podcast bereikte onlangs de grens van één miljoen downloads – die moet wel goed zijn. Is-ie ook. Hans van de Ven, een oud-medewerker van een geheime dienst, wordt dood aangetroffen in zijn bad. In zijn huis in Amstelveen bevindt zich een voortvluchtige vrouw. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak, maar speurwerk van deskundigen en het AD zorgt ervoor dat ze zaak toch heropend wordt. Deze zaak staat centraal in De zwarte dag van Hans, van journalist Koen Voskuil. Samen met experts probeert hij antwoord te vinden op vragen als: wat deed een voortvluchtige oplichter in zijn huis? Wanneer en hoe is Hans overleden? En welke zakelijke belangen speelden een rol? Aantal seizoenen: 1. Aantal afleveringen in totaal: 8.
4. De Deventer mediazaak We weten allemaal hoe Ernest Louwes ter aarde stortte toen hij schuldig werd bevonden aan de moord op weduwe Wittenberg. Dat kón toch niet gespeeld zijn? Vond ook opiniepeiler Maurice de Hond, die het zijn missie maakte om Louwes vrij te krijgen. Dat leek 'm goed af te gaan: heel Nederland stond achter hem en dacht dat klusjesman Michael de Jong de dader was. In deze podcast vertellen journalisten, redacteuren, opiniemakers en BN'ers hoe feit en fictie een eigen leven gingen leiden. Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. Aantal seizoenen: 1. Aantal afleveringen in totaal: 6.
5. De dood van Robert Er klopt iets niet aan de dood van de verwarde Robert Dönnges: vlak voor zijn overlijden plaatst hij een berichtje op Facebook: 'Help, bel 112.' Een uur later is hij dood. Journalisten Ellen Kamphorst en Jenda Terpstra van Omroep Gelderland gaan op onderzoek uit: wie was deze jongen? Hoe kan het dat hij overlijdt in een zorginstelling, een plek waar hij veilig zou moeten zijn? Je voelt aan alle kanten dat er iets niet klopt en dat er dingen worden achtergehouden. En dat is heel spannend. Aantal seizoenen: 1. Aantal afleveringen: 6. Al deze podcasts zijn te beluisteren via Spotify.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.