Entertainment
Is Uber duurder als het regent? Wij checkten 5 feiten en fabels over de app en de autoritten
Gepubliceerd op
27 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
27 april 2023 om 10:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
'Even een Uber pakken' lijkt een goed idee als je dronken in de regen langs de kant van de weg staat, maar de prijzen die op de app tevoorschijn komen zijn takkehoog. Het lijkt wel alsof ze het expres duurder maken nu het regent en drie uur 's nachts is. Klopt dat?
De tactiek van het bedrijf blijkt slimmer dan we denken, en dat werkt ook in het voordeel van de chauffeurs.
Lees ook: De 75 Days Hard Challenge klinkt net zo kut als-ie is
Feit: je rit wordt duurder als het regent Met het Nederlandse weer is dit een zeer pijnlijk feit, maar het is toch echt zo. Dit komt doordat Uber werkt met surge pricing, oftewel de prijzen laten stijgen als de vraag hoger wordt. Als het regent heeft niemand zin om te fietsen en bestellen we massaal een Uber. Om te zorgen dat er ook genoeg auto's beschikbaar zijn gooien ze de prijzen omhoog om chauffeurs te stimuleren om de weg op te gaan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het weekend, feestdagen of na een concert. Ruk voor de passagiers, maar top voor de chauffeurs.
Fabel: Uber chauffeurs mogen alle passagiers met een huisdier weigeren Als je samen reist met je huisdier kun je dit van tevoren aangeven in de app met de functie Uber Pet, waarbij de chauffeur van te voren heeft aangegeven dat jouw huisdier welkom is. Je betaalt drie euro extra voor de schoonmaakkosten van de auto. Maar als je een assistentie- of hulpdier hebt hoef je deze functie niet te gebruiken. Onder geen enkele omstandigheden mogen chauffeurs een rit weigeren vanwege bijvoorbeeld een hulphond, dit staat zo in de regels beschreven, en daar moet iedere chauffeur zich dus ook aan houden.
Feit én fabel: het reserveren van een rit is duurder dan wachten op een spontane rit Het antwoord is ja en nee. Ja, omdat je bij het reserveren van een rit – wat je tot dertig dagen in de toekomst kunt doen – een extra bedrag betaalt bovenop de prijs van de rit. Maar dit betekent niet dat het daarom duurder is dan wanneer je de rit op het moment zelf zou bestellen. In dat geval regent het misschien wel, of is er een spontaan feest waardoor die surge pricing aanslaat en de prijs van de rit ineens als een gek stijgt. Als je reserveert staat het bedrag vast, en hebben deze factoren geen invloed meer.
Lees ook: Wil je weten: zo kan je verwijderde WhatsApp-berichten alsnog lezen
Feit: Uber chauffeurs kunnen je weigeren als je te dronken bent Flink klote als het je overkomt, maar een chauffeur mag iemand een rit weigeren als hij ziet dat diegene erg dronken is. Hetzelfde geldt voor drugsgebruik. De bestuurder is natuurlijk niet verantwoordelijk voor de passagier die onder invloed is, en kan de iemand niet babysitten als die te lam is om logisch na te denken. Bovendien wil de chauffeur niet dat iemand in de auto over z'n nek gaat, want dan kan 'ie de hele avond geen ritten meer aannemen.
Fabel: je betaalt meer als de batterij van je telefoon bijna leeg is Al jarenlang gaan er geruchten rond dat de prijzen van Uber ritten omhoog gaan als de batterij van je telefoon erg laag is. Omdat de urgentie voor het boeken van de rit dan hoger is, zou het bedrijf op die manier flink kunnen cashen. Meerdere gebruikers delen hun ervaringen en vertellen dat dit ze inderdaad is opgevallen. Uber zelf ontkende dit gerucht, en zegt dat ze hun prijzen alleen baseren op de vraag naar ritten, die surge pricing dus. Ook zeggen ze dat de app niet kan zien hoe vol de batterij van een telefoon zit, en dat dit in de privacyverklaring te zien is.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.