Entertainment
Deze feiten wil je weten als je slim over wil komen tijdens een museumbezoek
Gepubliceerd op
10 juli 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
10 juli 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Heb je deze zomer een museumbezoek op de planning staan? Misschien ga je met je gezin om je kinderen wat cultuur bij te brengen, of ga je liever met een groep vrienden? Hoe dan ook, tijdens zo'n bezoek wil je wel graag wat te vertellen hebben over de kunst die je bekijkt.
Want hoe cool is het als jij ineens een heel random feit weet te vertellen, zodat de mensen waarmee je bent jou met grote ogen aan kunnen kijken en zeggen: 'Wat weet jij veel!' Is goed voor je ego, dus bij deze: 11 feiten over kunst die jij wil weten.
Lees ook: Rik is privé chef in Frankrijk: 'Twee maanden lang woonde ik bij een rijke ondernemer'
1. Hoe meer citroenen, hoe beter Citroenen in stillevens symboliseren welvaart, omdat ze vroeger erg duur waren en daarom alleen voor de rijken te verkrijgen. Maar ze waren ook erg lastig om te schilderen, dus kunstenaars schepten er graag mee op. Zie je veel citroenen in een schilderij, en hebben ze een lange gepelde schil? Dan weet je dat de kunstenaar z'n ego even wilde laten strelen: 'Kijk hoe goed ik ben!'
2. Verborgen muziek Ga je deze zomer naar Milaan? Misschien zie je dan wel het schilderij 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci in het museum Santa Maria delle Grazie. Wist je dat Da Vinci in het schilderij muzieknoten heeft verstopt? Hij was namelijk ook muzikant, en de muzieknoten spelen een compositie van 40 seconden lang.
3. Gifgroen Waarom wordt gif altijd met groen geassocieerd? In de Victoriaanse tijd in Engeland was het enorm populair om je muren groen te verven met een nieuwe kleur groen: Scheele's Green. Met een soortgelijk groen – Paris' Green – werden kunstwerken van onder andere Monet en Cézanne gemaakt. Maar die verf was hartstikke gevaarlijk. Er wordt zelfs gedacht dat Napoleon eraan dood is gegaan. Sindsdien denken we aan de kleur groen als we aan gif denken.
4. Lelijk kind man Baby's in middeleeuwse schilderijen zien er altijd uit alsof ze al in hun midlife crisis zitten, of alsof ze ieder moment in volzinnen kunnen spreken. Dit komt door Jezus. In schilderijen mocht Jezus namelijk niet als klein en kwetsbaar worden afgebeeld, maar moest het lijken alsof hij al 'compleet' werd geboren. Omdat de meeste baby's op een schilderij vooral Jezus moesten voorstellen, namen andere kunstenaars die stijl gewoon over en werden alle baby's als een soort enge mini-volwassenen getekend.
5. Size does(n't) matter Al die prachtige Griekse en Romeinse standbeelden zijn niet bepaald groot geschapen. Dat vinden veel mensen gek, want met zo'n gespierd lijf dat aan de huidige schoonheidsidealen voldoet zou je wel wat groters verwachten. Maar in de tijd dat de standbeelden werden gemaakt was een kleine penis juist een teken van vruchtbaarheid en schoonheid.
Lees ook: Kameelrijden en 6 andere dingen die je misschien beter niet kan doen op vakantie
6. Kop eraf Over standbeelden gesproken, heel veel standbeelden hebben geen hoofd. Dat komt doordat veel kunstenaars beelden maken met afneembare hoofden. Heel handig als de keizer doodging, want dan hoefde je alleen een nieuw hoofd te maken. Maar daardoor hebben we nu wel veel koploze beelden in musea staan.
7. Populairste meisje van de klas De Mona Lisa is een van de meest populaire schilderijen om te bezoeken, maar dat was niet altijd zo. Ze werd namelijk pas echt populair toen ze in 1911 werd gestolen. Bezoekers kwamen zelfs speciaal naar het Louvre om de lege plek te zien. Voor even werd kunstenaar Picasso verdacht van de diefstal – hij werd zelfs opgepakt – maar uiteindelijk bleek een klusjesman van het museum zelf schuldig te zijn.
8. Kapotte eieren Kom je tijdens een museumbezoek een schilderij tegen waar veel gebroken eierschalen op te zien zijn? Dan weet je dat iemand zijn of haar maagdelijkheid is verloren. Eieren staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. De gebroken eieren moeten een waarschuwing zijn voor de kijker: val niet voor verleiding!
9. Doe maar duur Ook al is blauw een van de drie primaire kleuren, het was ooit nog duurder dan goud. In de Renaissance werd ultramarijn blauw van de steen lapis lazuli gehaald, en die steen kwam helemaal vanuit Afghanistan. Pas honderden jaren later werden er goedkopere pigmenten voor de kleur blauw gevonden. Zie je een oud schilderij met veel blauw erin? Dan weet je dat de opdrachtgevers intens rijk waren.
10. Kikker = hoer? Het schilderij Le Déjeuner sur l'herbe van Manet uit 1863 veroorzaakte een groot schandaal, omdat een naakte prostituee op het doek werd afgebeeld. Hoe we weten dat ze een prostituee was? Nou, onder andere door de kikker die naast haar zit. De kikker verwijst namelijk naar een bijnaam die 19e eeuwse prostituees kregen.
11. Renaissance of middeleeuwen? Al die periodes voor de kunst zijn niet altijd even goed bij te houden. Want hoe herken je nou of een kunstwerk uit de Renaissance komt of uit de Middeleeuwen? En hoe noem je al die verschillende moderne stijlen? Gelukkig helpt deze TikTokker ons een handje:
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.