Lifestyle
Niet weg te krijgen: dit is waarom er bruine aanslag in je plee zit, en zo kom je er vanaf
Gepubliceerd op
11 mei 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
11 mei 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
De wc schoonmaken is niemands favoriete hobby, maar wel hartstikke nodig. Anders krijg je bruine aanslag in de pot. Is dat al het geval? Dan heb je vast en zeker als een gek lopen boenen – zonder resultaat.
Geen nood, want wij weten waar die bruine kleur vandaan komt, hoe je het verwijdert en hoe je het voorkomt.
Lees ook: Gevalletje stel je altijd uit: zo maak je de roosters van je fornuis makkelijk schoon
Hier komt het door De bruingele kleur in het toilet wordt veroorzaakt door urinesteen. De mineralen die in urine zitten laten de kleur achter als je plas niet op tijd doorspoelt óf de plee niet vaak genoeg boent. En met wat slordige plassers in huis, kan het zomaar zijn dat 't ook op de toiletvloer zit. Iehl.
Zo verwijder je het Gelukkig bestaan er meerdere manieren waarmee je de aanslag kunt aanpakken. Gooi een kopje schoonmaakazijn in de pot vlak voor je gaat slapen, en laat het een nacht intrekken. Het liefst wil je het zelfs een uur of tien laten intrekken. De volgende ochtend kun je de aanslag met een wc-borstel wegschrobben.
Hetzelfde geldt voor cola, wat je maar een uurtje in hoeft te laten trekken. Het koolzuur in cola is zuur genoeg om aanslag te verwijderen. Nog minder tijd? Baking soda hoeft maar een kwartier in te trekken en werkt net zo goed. Voor een turbo-schoonmaak kun je bij de baking soda wat schoonmaakazijn toevoegen. Dan gaat het bruisen en laat de bruine aanslag gewoon zelf los.
Zo voorkom je het Voorkomen is altijd beter, en daar hoort regelmatig schoonmaken bij. Zorg ook dat je altijd gelijk doorspoelt na het pissen. Scheelt je weer heel wat schoonmaakwoede. Daarnaast wordt geadviseerd om twee keer per week 's nachts een teen knoflook in de plee te leggen. Knoflook werkt namelijk de groei van schimmels en bacteriën tegen. Maar de állerbeste manier om aanslag te voorkomen is het gebruiken van regenwater in je wc. In regenwater zit namelijk geen kalk, dus dan is voorkomen niet eens nodig.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.